Ремонт на парната инсталация

парната инсталация 1

Ремонт на парна инсталация на отоплителните тръби

Отоплителната система в дома е един от най-важните аспекти за това, да имаме добър, здравословен микроклимат.

Експлоатационният живот на отоплителните тръби и на цялата парна инсталация зависи в голяма степен от качеството на материалите.

Често има случаи, когато собственикът на къща инвестира пари в козметични ремонти, но закупува по-евтините материали за отоплителната система и те в по-късен момент излизат от строя.

Кой е най-често срещаният вид авария на парната инсталация? И как е правилно да извършим ремонт на отоплителните тръби?

Течът – основният проблем, предизвикващ нужда от ремонт на парната инсталация

Още в самото начало, при инсталиране на отоплителни, водоснабдителни, канализационни и други системи е необходимо всичко да се предвиди предварително по такъв начин, че в бъдеще, при нужда да може да бъде извършен ремонт без демонтиране на декоративните панели или подови настилки.

Например, ако проектът включва полагане на отоплителни тръби в пода, така харесваното подово отопление, бъдете подготвени за факта, че в случай на пробив, ще трябва да демонтирате голяма площ от покритието, за да намерите и отстраните причината.

Полагане на тръби в пода и свързване на радиатора

Когато отоплителни тръби на парната инсталация се полагат вътре в пода, всички зони, до които няма да има достъп, трябва да се направят без връзки – от цели парчета тръби.

Ако разстоянието на полагане е голямо, поръчайте и поставете големи парчета тръба. Така ще се предпазите от течове, които най-често се получават именно по фугите.

Има един вариант – теч и той може да се случи или в точката на свързване (в точката на запояване или връзка с фитингите), или в тялото на тръбата във всяка от секциите.

Разбира се, една тръба може да се счупи. Вследствие на физически контакт като удар, сблъсък, продължително излагане на външна сила, но това е частен случай на теч и той ще бъде отстранен по същия начин, както всички останали.

Ако е налице теч в тялото на пластмасова тръба, това е знак за лошото й качество. В този случай ремонтът трябва да се извърши върху целия участък.

Водата в отоплителната система е много гореща, така че,  източването трябва да става много внимателно, за да не се изгорите.

След приключване на ремонта, не бързайте, направете контрол на извършената работа.