ПВЦ или метални тръби за ВИК?

ПВЦ или метални тръби

Предимства на ПВЦ или метални тръби за водопроводни инсталации

Ако подменяте или променяте вашата дренажна система, ще бъдете поставени пред избора да използвате ПВЦ или метални тръби.

Може би сте любопитни за предимствата и недостатъците на всяка опция, както и коя е най-добра за вас и вашите обстоятелства.

Ние можем да Ви помогнем с модернизирането на вашата водопроводна система, така че да е безопасно за Вас и Вашето семейство. Това е особено критично за по-стари къщи с остарели водопроводни тръби.

Предимства на металните тръби

Металната тръба често е предпочитаният, по-конвенционален материал, използван в жилищните водопроводни системи. Това е така, защото е най-дълготрайната и най-издръжливата налична алтернатива.

Металната тръба може да бъде съставена от мед, месинг, чугун или стомана.

Всяка алтернатива има своите предимства и недостатъци.

Един от основните проблеми на металните тръби е, че те корозират с течение на времето, което води до образуване на ръждясала чешмяна вода. И все пак, някои метали, като медта, са отлични алтернативи, тъй като са устойчиви на корозия и издържат по-дълго от някои други материали.

В допълнение, металната тръба често е по-скъпа от пластмасовата тръба, която набира популярност в днешно време.

Предимства на пластмасовите тръби

Пластмасовите тръби често са по-предпочитани и по-евтини за инсталиране.

Те не са толкова плътни и следователно са по-лесни за използване. Пластмасата също е лесна за рязане и поставяне в малки. В същото време пластмасата не е толкова издръжлива като метала. Тя  не е толкова устойчива на топлина и трябва да се сменя по-често от металната тръба.

В допълнение трябва да кажем, пластмасови тръби не са разрешени във водопроводни системи, които транспортират питейна вода или вода под високо налягане.

За разлика от металните тръби, пластмасовите тръби не ръждясват и не корозират. Пластмасовата тръба е лесна за свързване, тъй като има няколко техники за монтаж и не се изисква заваряване, което спестява доста време и усилия.

Тръбопроводи от месинг и неръждаема стомана

Ако насочвате избора си към металните тръби, може да прецените избора си по отношение на това кой метал да използвате. Месинговата тръба все още се използва в наши дни, въпреки че е много по-стара от другите метали.

Тъй като не съдържа олово, това трябва е добре за използване в тръбопроводи за питейна вода, тъй като е много здрава и устойчива на корозия. Неръждаемата стомана също е друга алтернатива, която е много издръжлива, устойчива и лесна за поддръжка.

Поцинкована стомана

Поцинкованата стомана често се използва във водопроводните инсталации, тъй като нейното цинково покритие предотвратява корозията и я прави здрав и дълготраен материал. Освен това поцинкованата стомана е по-евтин вариант за стоманени тръби.

Основният недостатък на този вид метал е, че той може да ограничи водния поток и да създаде други водопроводни проблеми.

Медни тръби

Медните тръби са отлична алтернатива за издръжливост и качество.

Те се считат за съвременни, полезни и набиращи популярност, тъй като дават чиста вода, без токсини. Медните повърхности са естествено антибактериални и могат да помогнат за унищожаването на патогенни микроорганизми.

Тези тръби също така са надеждни и устойчиви на корозия, което ги прави привлекателна алтернатива за мнозина.

Както видяхте, има няколко възможности, от които да избирате, в зависимост от естеството на Вашия проект. Нашите екипи са на разположение 24/7 за ремонт на ВИК аварии.