ВиК Аварии

ВиК аварии София. Авариен ремонт от наш водопроводчик

вик аварии софия

ВиК аварии София? Случва се ежедневно. Спукани връзки, корозирали тръби, замръзнали канали, запушени и избили тръби. Не се тревожете, а ни позвънете веднага на GSM0898/368 750. Ние ще реагираме на Вашия сигнал за Вик Авария моментално с авариен ремонт от опитен водопроводчик.

При авария на водопровода или канализацията е нужно да спрете подаването на вода и да изчакате нашия екип. След като ни осигурите достъп, ние ще поправим инсталацията в максимално кратък срок, за да можете да я ползвате отново. Нашите експерти ще Ви дадат и съвет как да избегнете подобни ВиК аварии за напред. Така ще си спестите средства, време и неприятности.

ВиК повреди и отстраняването им в София

ВиК повреди София

Ние можем да реагираме на ВиК повреди или аварии в повечето квартали на София: Младост, Дружба, Дървеница, Студентски град, Витоша, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Лозенец, Хладилника, Изток, Изгрев, Гео Милев, Слатина, Редута, Хаджи Димитър, Левски, Сухата река, Лагера, Борово, Хиподрума, Гоце Делчев, Бъкстон, Мотописта, Манастирски ливади, център, Зона Б5, Зона 18, Банишора, Модерно предградие, Люлин, Надежда, Обеля, Свобода, Илиянци, Орландовци, Овча купел, Горна Баня, Княжево, Красно село, Красна поляна, Разсадника и др.

Ако се намирате в околните райони на София като Бистрица, Горубляне, Лозен, Казичане, Враждебна, Ботунец, Челопечене, Чепинско шосе, Суходол или др., консултирайте се с нас по телефона.

Видове ВиК повреди и аварии. Аварийни ремонти на ВиК инсталацията

Ето и някои от често срещани ВиК аварии, които налагат незабавен ремонт от водопроводчик:

 • счупено кранче в тръба
 • аварирал спирателен кран
 • теч от хоризонтален щранг или тръба
 • спукана канализационна тръба
 • запушена тоалетна чиния и др.

Най-честите причини за неизправност на водопроводни инсталации и тяхното отстраняване

Всеки в даден момент от живота си се е сблъскал с повреда във водопроводната инсталация. И, разбира се, това е напълно нормално.

Повреда на кран, смесител или елементи на канализационната система може да доведе до истинско бедствие. И небрежното отношение към тази ситуация е изпълнено с опасни последствия, например, наводнение. Ето защо е от толкова сериозно значение да се отстранят неизправностите на водопроводните инсталации навременно и ефективно.  

Да видим най-честите причини за неизправност на водопроводните инсталации.

1. Разкъсване или деформация на уплътнението. Дългосрочната употреба в крайна сметка води до това, че горната овална част, под въздействието на водата, се деформира, става по- заострена и тогава неизбежно се получава теч. Това говори, че  уплътненията вече са неизползваеми и трябва да се сменят. И то възможно по-скоро.  

2. Повреда на дръжката на смесителя. Причината за теч от чучура на смесителя може да се крие и в уплътнението на клапана – например, ако то с течение на времето се е деформирало.  Затова не е препоръчително да купувате смесители, на които основните части са направени от пластмаса.

3. Пукнатина с дължина до 200 мм може да бъде елиминирана, ако се обработи с течно стъкло и след това се покрие с емайлирана боя. Така можете да поправите щетите от корозия.  

Методи за отстраняване на аварии в канализационни мрежи

За да се премахнат всички проблеми със системата за отвеждане и пречистване на отпадъчни води, се разчита на два основни метода:

 • Хидродинамичен, който се изпълнява с помощта на специална инсталация.
 • Механичен, се който извършва с помощта на специален кабел или устройство.
 • Хидродинамичен метод, който се използва за почистване и промиване на канализационни тръби.

Ако в тръбата се е образувало запушване, проблемът може да бъде отстранен с помощта на специална инсталация. Тя включва следните елементи:

 • Помпа, която доставя вода или почистваща смес под високо налягане.
 • Маркуч, който може да издържи на налягането на течността.
 • Дюзи с различни форми.

Принципът на работа на устройството е доста прост. В отвора на тръбата, където се намира запушването, се вкарва маркуч и през специални дюзи се подава вода под налягане. С тази операция запушването се отмива или изстисква в колектора.

Дюзите имат основна струя, през която се подава вода, а отстрани има още две, които осигуряват придвижването на маркуча чрез създаване на реактивна тяга.

Аварийните ремонти на канализацията могат да се извършват и механично. Този метод може да се използва в комбинация с динамичния или самостоятелно. Всичко зависи от вида и дебелината на запушването.

За отстраняване на запушванията се използва специален усукан и гъвкав кабел, изработен от надеждна стомана. Към него е прикрепена дюза, която почиства вътрешните стени на тръбата или избутва чужди предмети по-нататък в колектора.

Кабелът се придвижва напред чрез транслационно движение и въртене, което се извършва: ръчно с помощта на електрически двигател или двигател с вътрешно горене.

Комплексното почистване на канализационни мрежи се управлява от канализационен оператор, който се намира на повърхността. Подобно устройство не е евтино, но улеснява ремонтните работи и не изисква човешка намеса.

За да избегнете инциденти във водопроводните системи, трябва да следвате прости правила:

Бъдете внимателни при използване на канала! Не позволявайте чужди предмети да навлизат в системата, тъй като след това те със сигурност ще причинят запушвания. Трябва да не се забравя също, че канализационната система не е предназначена изхвърляне на боклук, а е проектирана само за отстраняване на отпадъчни води от сгради.

Ако се спазват правилата за монтаж и експлоатация, рядко ще възникват аварийни ситуации, което, от своя страна, ще ви осигури необходимото ниво на комфорт на живот.

Нека не се забравя и ползата от превантивното почистване и промиване на тръбопровода. Това ще увеличи значително експлоатационния му живот.

Видове ВиК повреди и аварии

Повреди София – какво да направим

Ако имате ВИК повреди или запушени канали, потърсете наш специалист на дежурните телефони всеки ден без почивен ден. Ако ВиК повредата е в дома Ви и наводнявате съседите, позвънете ни веднага и ние ще Ви дадем съвет какво да направите на момента! След това ще изчакате нашия дежурен екип.

Любопитен факт от нашата практика показва, че най–често ВиК повреди и аварии стават в ранните часове на деня. Технически това се обяснява с липса на редуцил – винтили за постоянно налягане.

Знаете, че при ВиК повреда и авария, както и при запушване на канални тръби, миризмите са неприятни и са неизбежна част от картината. Обадете се на екипа на Водострой веднага и ще реагираме максимално бързо за да се минимизират щетите от повредата.

Ако имате застраховка на имота си срещу ВиК аварии и повреди, е добре да уведомите и застрахователя, защото е възможно той да поиска да огледа повредените тръби и елементи.

Харесайте нашите страници в социалните мрежи. Ние публикуваме там редовно информация и съвети за профилактика на тръбите, каналите и какво да направим при ВиК повреда или авария.

Не отлагайте! Колкото по-бързо вземете мерки за отстраняване на ВиК повредата, толкова по-малки ще бъдат щетите. Имайте предвид, че ако имате застраховка на имота, за да Ви бъде покрита щетата адекватно, е нужно ремонтът и дейностите по минимизиране на вредите от теча да са извършват от лицензирана ВиК фирма.

Кои са най-често срещаните ВиК аварии?

Най-честите водопроводни проблеми са запушени канали и тоалетни, спукани кранове и тръби, проблеми с бойлера, ниско налягане на водата и работеща тоалетна. Всеки от тези проблеми изисква различно решение, което ще разгледаме по-долу.

При какви ВиК аварии да повикате водопроводчик?

Не осъзнавате колко много разчитате на водопровода, докато не започнете да имате проблеми. Капещ кран тук, бавно източване там — с остаряването на дома ви е естествено да имате проблеми с водопровода. Някои от тези проблеми са достатъчно прости, за да ги направите сами без особени затруднения. Други идват с някои потенциални опасности и е по-добре да ги оставите на професионалистите.

Осъзнаването на често срещаните водопроводни проблеми и решения ви помага да разберете кога да хванете колана си с инструменти и кога да се обадите на водопроводчика.

Запушване на тоалетни и канали

Можете да забележите запушване на канали, когато видите, че водата се натрупва, докато изпразвате мивката или вземате душ. За запушването на тоалетната признаците често са по-незабавни. Вместо да се отмие нормално, водата се връща обратно в тоалетната чиния и дори може да прелее.

Почистването на запушването обикновено възстановява нормалното състояние на канализацията или тоалетната с малко работа „направи си сам“ или посещение на водопроводчик.

Какво причинява най-често ВиК авариите?

Бавни или запушени дренажи възникват, когато нещо блокира частично или напълно дренажа. В мивките и душовете косата често е виновникът, но други предмети, като капак за шампоан или малка играчка, могат да влязат в канала и да блокират тръбата. В тоалетните проблемът често идва, когато нещо различно от разтворими отпадъци влезе в тоалетната и се измие.

Тези твърди предмети не могат да се движат през тръбата, така че остават неподвижни, което прави трудно или невъзможно водата да тече покрай запушването и надолу по тръбите.

Как да поправите запушени канали и тоалетни?

Започнете с бутало, за да премахнете запушването. Буталото работи както на тоалетни, така и на канали. Простият водопроводен инструмент помага за разхлабване на запушванията с помощта на въздушно налягане. Поставете отворения край на буталото напълно върху дренажа и го преместете нагоре и надолу, за да създадете засмукване.

Ако можете да приближите запушването достатъчно, използвайте пинсети или клещи, за да хванете бучката и да я извадите от канализацията. Химическите препарати за почистване на канализацията предлагат опция, ако не можете да премахнете запушването с бутало.

Магазините за домашни подобрения също продават водопроводни змии, които могат да отстранят запушванията, за да накарат водата да тече отново.

Как да избегнете запушването на канали и тоалетни?

Предотвратете запушването на тоалетната, като пускате в тоалетната само разтворими отпадъчни продукти. Наблюдавайте внимателно децата, за да не хвърлят играчки или други големи предмети в тоалетната. Ако нещо падне в тоалетната, извадете го, вместо да се опитвате да го пуснете.

При душове използвайте уловител за косми над канала, така че свободните нишки да не се събират в дренажната тръба. Опитайте се да държите разхлабените кичури коса далеч от мивките, за да предотвратите запушване.

Кога да се обадите на водопроводчик?

Оставете професионалист да се справи със запушени канали или запушена тоалетна, ако не можете лесно да премахнете запушването сами. Друг момент да се обадите на водопроводчик е, когато получите многократно запушване в един и същ канал.

Използването на разяждащи почистващи препарати за дренажи може да повреди тръбите с течение на времето при редовна употреба. Водопроводчик може да успее да отстрани ВиК аварията, за да предотврати бъдещи запушвания, без да повреди тръбата.

Разгледайте и нашите водопроводни услуги.

Водострой консулт ЕООД е на Ваше разположение 7 дни в седмицата за всякакви ВИК повреди, аварии и проблеми по водопровода и канализацията!
Причини за Вик аварии Водопроводни и канализационни аварии могат да бъдат предизвикани от различни причини, включително износени или корозирали тръби, дефекти във водопроводната мрежа, интензивни варварски работи, природни бедствия като наводнения и земетресения, а също и човешки грешки.
Водоподаването се нарушаваВ случай на ВИК аварии София снабдяването с прясна вода може да бъде нарушено в засегнатите райони, което може да доведе до прекъсване на достъпа до питейна вода за местните жители и бизнеси.
Загуби на водаАвариите във водопроводната система могат да доведат до значителни загуби на вода. Понякога значителни количества вода се изпускат напразно, предизвиквайки финансови и екологични проблеми.
Рискове на замърсяванеКанализационни аварии могат да доведат до изтичане на замърсени води, което може да застраши околната среда и здравето на хората, особено ако става дума за изтичане на бактерии и замърсители.
Бърза реакция и ремонтЗа да се ограничат щетите от водопроводни и канализационни аварии, е важно да се предприемат бързи мерки за реакция и ремонт. Обикновено местните власти и екипи за поддръжка на водоснабдяването се ангажират да отстраняват авариите и да възстановяват нормалното функциониране на системата.